Paradicsom

Paradicsom nyersen

A paradicsom rostban, tápanyagokban gazdag, remek C-vitamin forrás (100 grammban kb. 7-25 mg C-vitamin van, egy átlagos felnőtt számára a napi 80 mg az ajánlás). Sokféle B-vitamint tartalmaz, és kitűnő ásványianyag forrás is (pl.: kálium, magnézium). A paradicsomot a benne található likopinnak köszönhetően szerepet játszhat a koszorúér-megbetegedések és az érelmeszesedés megelőzésére.

Mi is az a likopin? A likopin egy nagyon hatékony antioxidáns, amelynek védő hatása lehet egyes daganatos megbetegedések, valamint a szürkehályog kialakulása kapcsán. Jó tudni, hogy a vitaminokkal ellentétben hő hatására nem elbomlik, hanem még jobban hasznosul a szervezetünkben!

Paradicsom, sütve-főzve, befőzve

Ha nem a likopin bevitel lebeg a szemed előtt, akkor is nehéz lenne elképzelni akár a hazai, akár a nemzetközi konyhát paradicsom nélkül. A paradicsomnál ráadásul, ha megfőzöd vagy akár befőzöd télire, meglehet az a jó érzésed, hogy a vitamin tartalmának jelentős részét ugyan elveszted, de az értékes likopinból így sokkal több kerül majd az asztalra!

Míg a nyers paradicsom 10 dkg-jában 2,57 mg likopin van, addig a megfőtt paradicsom 10 dkg-ja már 3,04 mg-t tartalmaz. Kapaszkodj meg! A szárított paradicsomból ugyanennyi 45,9 mg-t tartalmaz.

A remek szárított paradicsom

A szárítással tartósított élelmiszerek a folyamat során jelentősen veszítenek víztartalmukból. Így energia és tápanyag tartalmuk a tömegükhöz viszonyítva megnő (igen, a kalóriatartalmuk is!). Hétköznapi nyelven töményebbek lesznek. A paradicsom és a likopin kapcsán azonban nem csak ez befolyásolja a kiugróan magas számokat. A likopin hőkezelés hatására könnyebben hasznosulóvá válik. Így hát a szárított paradicsomot nem csak azért éri meg megkóstolni, mert nagyon finom!