Gyógyító fürdők 

 

Talán mindannyian emlékszünk még a Tenkes kapitánya című filmsorozat egyik epizódjára, melyben a Fürdőmester fennhangon dicsőíti a víz gyógyító erejét.

Amikor egy nehéz nap végén elnyújtózunk a kellemesen meleg fürdővízben, a megfáradt izmaink ellazulnak, javul a vérkeringésünk (ami elősegíti, hogy a gyógyító tápanyagok eredményesebben eljussanak a szövetekbe), és a nap folyamán mellénk szegődött ilyen-olyan fájdalmak is mérséklődnek, sőt akár meg is szűnhetnek.

 

Miből készíthetünk gyógyító fürdőt magunknak, párunkhak, szeretteinknek?Kamilla

A fürdőhöz egy kis vászon zsákocskára lesz szükség, melybe bele lehet tenni a gyógyító növényeket. A zsákocska készülhet házilag, de még az sem fontos, hogy zsák forma legyen. Elég egy nagyobbacska anyag, melyből, ha a sarkait összeköti, szintén lehet egy nagyon praktikus kis fürdőzsákot varázsolni ( melyet esetlegesen még éjszakára, a hálószobába is be lehet vinni, hogy az illatával tovább gyógyítson ). 

Készíthet főzetet is, melyet hozzáönthet a fürdővízhez. Egy liter vízhez elegendő egy maréknyi gyógynövényt belehelyezni a fazékba, melyet felforralunk, majd néhány percig (kb 5percig) még hagyja "forrdogálni". Ezután a főzet leszúrhető és már lehet is fürdeni!

Milyen gyógynövényeket válasszunk? 

Célszerű egy keveréket készíteni, igazodva ahhoz  célhoz, melyet el szeretnénk érni. Lehetőség van nyugtató, relaxáló, energetizáló stb fürdőket "kreálni". Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az illatok is gyógyító hatással bírnak!

 

Néhány ötlet:

Kamillás fürdő: Nyugtató, görcsoldó hatású. Javallott megfázáskor, reumás panaszok esetén.

Zsájás fürdő: Nyugtató hatású, segítségével a megfázásos betegségen hamarabb túleshetünk.

Citromfűves fürdő: Görcsoldó, lazító, stresszel teli nap után javallott.

Macskagyökér-fürdő: Nyugtatja az idegrendszert, jó hatással van a gyomorra, álmatlanság ellen is kiváló!

Levendulás fürdő: Gyógyító hatása rendkívül sokrétű! Jó hatással van az idegrendszerre, a szív és érrendszerre.

A gyógyító hatás fokozható ha két-három evőkanál mézet is tesz a fürdővízbe!

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy csak megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőségű gyógynövényeket vásároljon.