Ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit.
 

 

Tápértéke:
A fekete és a piros ribizlire érdemes odafigyelni. Úgy tunik, apró, igénytelen bogyói nem sok vizet zavarhatnak. Vizsgáljuk azonban meg, mi mindent van benne. Megtalálunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, molibdeumot, cinket, mangánt, rezet, vasat. kobaltot, brómot, milligramm boront, alumíniumot, rubidiumot, szilikont, szelént, fluoridot, nikkelt.

Gyógyhatása:
Láthattuk, milyen sokféle ásványt tartalmaz, igen magas arányban, így gyógyító-értéke kimagaslik a gyümölcsök közül. Tartalmaz továbbá gamma linolenik savat, GLA, amely fontos az egész test számára.

Vérzékenység csökkentése:
A ribizli szörp fogyasztása azoknak ajánlatos, akiknek gyakran vérzik a fogínyük, illetve más kapilláris erezetük. Azoknak is segít, akik vérzékenységben szenvednek.

Az öregségi betegség gyógyítója:
A ribizli a többi bogyós gyümölccsel kitunő vértisztító, és a kapilláris vérereket javító, így muködésüket serkentő. Bebizonyított tény, hogy az idősödő ember veséjének muködése a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ez a helytelen táplálkozás következménye az életünk során, ugyanis fokozatosan eldugulnak a vese kapilláris vérerei, s csökken a vese muködési képessége. A bogyós gyümölcsök fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, sőt egyesek szerint a homoktól, esetleg a kőtől is megszabadulhatunk. Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli.

Mozgásszervi idegrendszer, stb.
A fekete ribizli tartalmaz némi gamma linolenic savat, amely a prostaglandin előállításához szükséges. A prostaglandinekről már volt szó. Csak a közelmúltban fedezték fel, de annál nagyobb szükség van rá az életfolyamathoz. Másodpercnyi életük során, az egész szervezet muködését befolyásolhatják, a sejtek ki-be kapcsolására szolgálnak, és ezáltal erős immunrendszert alkotnak. Ha azonban nincs elegendő linolenic sav a szervezetünkben, megkezdődnek az önpusztító betegségek. A ribizli-lé hat a mozgásszervi idegrendszer muködésére, aminek következtében gyógyítja a többgócú idegrendszeri gyulladást.

Májbetegség:
A májat a napi életünk folyamán sokféle baj éri. Hihetetlen mennyiségu méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli szörp kitunő gyógyszer a máj méregtelenítésére. Candida kiirtására. Az élesztőgomba, vagy candida nagyon gyakori és nagyon alattomos betegség, Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Fertőtlenítésére kitunően megfelel a ribizli-szörp.

Megfázás esetén:
Kitunő téli italnak felel meg a ribizli szörp, amikor beleesünk a szokásos náthalázba. C-vitamin tartalma és savanyú íze nagyon megfelel a vírusok elleni hadjáratsorán. Hidegen, vagy melegen fogyasztva, nem ajánlatos édesíteni.

Általános egészség javító:
Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségu ásványt tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyozására. Ez a tevékenysége kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyítására érdemlegesen hat.

Elkészítési mód:
Frissen csupán rövid ideig élvezhető a ribizli, hasonlóan más bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt készíthetünk belőle, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tároljuk mélyhutőben.