Az ölelésről ...mely óriási érték!!!

Az a kisbaba, amelyik nem kap elegendő érintést, ölelést erősen visszamarad a fejlődésben, sőt aki nem kap szerető ölelést...

Miért működnénk másként, mi felnőttek? Miért gondoljuk, hogy nincs (vagy nincs olyan nagy) szükségünk ölelésre? 

Belegondoltál-e már abba, hogy milyen erős gyógyító hatása lehet egy ölelésnek? Bárhonnan is érkezz haza, ha feszültségekkel teltél meg ott, ahol voltál, vagy éppen a közlekedés közben... egy ölelés a szeretteinktől mindig nyugatóan hat.  ...de beszélhetünk általánosságban, arról is, ha valami rossz történt, az ölelés mindig összekapcsolódik a megnyugvás érzetével.

Mit üzen egy ölelés? Üzenheti például azt is,  hogy "Nem vagy egyedül", közvetítheti a biztonságot ...

Öleléssel (mint egy nagyon szép és belsőséges érintéssel) szavak nélkül fejezhetjük ki érzésinket, érzelmeinket, Nagyon sokféle minőségű ölelést lehet megkülönböztetni. Hiszem, hogy sok esetben egy ölelés célravezetőbb 1000 szónál! Gondolj bele, például ...bármilyen búcsú szomorú perceit, vagy egy viszontlátás, örömét milyen érintés, milyen cselekvés tehetné az ölelésnél bensőségesebbé, meghittebbé?!? Milyen más módon adhatnánk át azokat az érzéseket, melyeket nem tudunk, nem akarunk, de talán nem is kell szavakba önteni? 

Milyen hosszú legyen egy ölelés? Egy átlagos ölelés hossza néhány másodperc. Kutások igazolják, hogy ha egy ölelés legalább húsz másodpercig tart, már terápiás hatással bír a testre, s lélekre egyaránt. A terápiás hatását fokozhatjuk, ha a megpróbálunk tudatosan lélegezni az ölelés közben. Egyes leírások nyolc mély légzésben határozzák meg a minimumát egy "igazi" ölelésnek.

Mi is történik ilyenkor? Nos az igazán átszellemült, egymásra hangolódott ölelés serkenti az oxytocin hormon termelését, melyet  szerelmi hormonnak is neveznek. Ez a hormon pozitív hatással van a fizikai és mentális állapotunkra, segít ellazulni, erősíti a biztonságérzetet, csillapítja a szorongás, és a félelem érzetét!

 

 

Kellemes Ölelkezést!