Érintés ...mondd ki a szót, tagonként, majd egyben is.

  1. ér - int - és ; 
  2. érint - és;
  3. ér-intés;
  4. érintés.

Figyeld meg milyen érzések jönnek fel, amikor többször egymás után, nem sietve kimondod, hogy "ér", majd, hogy "int", s végül, hogy "és". Folytasd a viszgálódást a 2. bontással, valamint egészben is!

Érintés ...milyen gondolat születik meg benned ennek a szónak a hallatán? Nem végeztem felmérést, de azt gondolom, hogy nagy százalékban egyfajta testi érintkezésként elevenedik meg ez a szó, pedig az érintés nagyos sokféle lehet!

Abban a perceben amikor egy érintésben megjelenik a tudatosság, megszületik egy új élmény. ...de lehetséges, hogy nem igaz az a szó, hogy "megszületik". Azt tapasztalom a mindennapokban, hogy elképzelhetetlen mértékű tudás birtokosai vagyunk, csak valamilyen oknál fogva, nagyon szerény mértékben merjük / tudjuk ezt a kincset használni. Picit átfogalmazva (és nem biztos, hogy ez így helyes) ...tehát amikor megadjuk magunknak a lehetőséget, időt, hogy megéljünk egy érintést, befogajuk, "megszeretgessük a lelkünkben", valami megváltozhat bennünk. Az igaz, hogy ennek a rohanónak mondott világban, erre nem mindig van mód, de ha csak egyszer ad magának egy plussz másodpercet, percet... már gazdagodott egy új érzettel, érzéssel.

Azt gondolom, hogy egy merőben új  pillanat részeseivé válunk akkor, amikor egy érintés közben megfogalamzódik egy érzés, és esetleg útjára indul egy gondolat, melyben rácsodálkozunk arra, milyen csodálatos is a testünk, mennyire fantasztikus, hogy érzünk, hogy tudunk érinteni... nos igen, ilyenkor megszülethet a lélek szintjén a rácsodálkozás, mélyebb tiszteletet érezhetünk a testünk, és az egész emberi(Isteni/Istennői) mivoltunk iránt ...és talán egy kérdés is felszíre kerül, de nem biztos, hogy szükséges a választ megkeresni.  Véleményem szerint egy válasz megkreálásánál fontosabb az, hogy ráleltünk egy újabb utacskára, mely az önmagunk felé, az önismeretünk felé vezető széles út egyik nagyon jelentős ösvénye! 

 

 

II.

Páros gyakorlat.

Üljetek törökülésben egymással szemben.Kezetek a térdeteken pihen, egyikőtöknek lefelé néz a tenyere, másikuknak felfelé. A gyakorlat során ne siessetek, éljétek meg a pillanatok szokszínű varázsát, örüljenek egymásnak, a közelségnek, a szeretenek... A gyakorlat hossza rátok van bízva, addig csináják, amíg örömöteket lelitek benne, és nem jelenik meg a "kell" szócska. Csak azért, hogy megfelejetek egymásnak, nem "kell" elhúzni, lassítani, stb. 

A gyakorlat sokkal mélyebb, ha az érintést fogadó szeme be van kötve, ugyanis így a gondolatai lecsendesednek, teljesebben tud befelé figyelni. Abban az esetben, ha ez valamiért nem lehetséges, folyamatos szemkontaktussal "ússzanak" bele egymás tekintetébe, és ha lehet szavak nélkül tegyék ezt! Ha egy könnycsepp valamiért utat kér magának, engedje. A könny, tisztító patakként gyógyítja a lélek méylebb részein raktározódott traumákat, sérüléseket. Ha lehetséges, talán egy kis nehezítést is adhatok, próbáljanak mindketten tudatosan figyelni a légézésre is. Próbáljanak kicsit lassítani a ritmusán, több levegőt beszívni (orron keresztül), majd nyugodt ritmusbam, a szájukon keresztül kilélegezni.

A lefelé néző tenyerek lassan induljanak el, és érintsék meg a felfelé nézőket. Pihenjenek meg rajtuk. Amelyikük kapja az érintést, próbálja meg nem rögtön viszonozni, annak is eljön az ideje(!) , inkább élje meg ezt a pillanatot, az érintés pillanatát. Az adó kéz (kezdje a jobb kézzel) járja körbe a kezet, az ujjakat (kezdje a hüvelykujjnál), centiről centire, minden apró pont érintésével, majd jöhet az alkar, melynek a belső oldalán halad az érintés felfele a könyökig, majd a külső oldalán vissza a kezekig. Hagyatkozz a megérzéseide, annyiszor csináld ezt a simítást, ahányszor szeretnéd, majd folytatván az érintést, ne állj meg a könyöknél, vidd tovább az érintést a vállakig, majd vissza az ujjakhoz. Mivel féloldalasan nem érintük a testet (energetikailag felborul az egyensúly, főként egy ilyen jellegű, mély energetikai gyakorlatnál) következhet a bal oldal. ...s majd természetesen cserélhettek.

Ez a gyakorlat tulajdonképpen egy masszázs is, mely oldja a nap során felgyűlt feszültésget, és energetikailag segít a feltöltődésben.