A szaunázásról

 

 

 

A szaunázni jó, de valójában ismerjük hogyan kell igazából szaunázni? A hogyan kérdésre én itt, és most nem adok átfogó, minden részletre kiterjedő választ, hiszen a téma nálam jóval avatottabb tudorai már több könyvben, valamint internetes honlapon hosszasan elemezték a módokat, a jótékony hatásokat, valamint az ellenjavallatokat. Mire is vállalkozom akkor  itt? Azt gondoltam, leírok néhány javaslatot, a "hogyan ne" témakörben, meg is indokolva azokat.

Hangsúlyozom, ezek csak javaslatok, információk lesznek. A kedves olvasóra bízom, hogy elfogadja a gondolataimat, vagy legyint egyet rá.

A szaunázás napjainkra hazánkban is nagyon elterjedt, és kedvelt programmá vált, a wellness iránt kicsit is fogékonyak körében. Több féle szauna létezik. Én itt kizárólag a klasszikus szaunázást szeretném érinteni. Nem írok a gőzfürdőről-, az aromakabinról-, a bio-, az infra-, és egyéb melegéggel megajándékozó kabinokról.

A finn szauna nem finn találmány, hanem a közép-amerikai indiánok, maják, és az aztékok használták gyógyító céllal. Európában a XVII. század végéig virágzott a szaunázás, majd orvosi és egyházi nyomásra véget vetettek neki. Kivételt jelentett skandinávia, ahol már akkoriban is magasabb szexuális kultúra, és nyugodtabb vérmérséklet jellemezte az embereket. Náluk életformává vált a szaunázás.

Az izzasztás, izzadás alkalmával távoznak a bőrből  a salakanyagok, miáltal az immunrendszer erősődik, regenerálódnak az erek, pusztulnak a vírusok és a baktériumok. Azt gondolom ezért fontos az első szabály, miszerint mielőtt

beülünk a szaunába alaposan zuhanyozzunk le, és törüljük magunkat szárazra. Ezáltal elősegítjük hogy az izzadságcseppek szabadabban törhessenek elő a bőrünkből.
Hitvallásom szerint, a szaunázás élményét, hatékonyságát a fürdőruha viselése erősen csökkenti. Miért is? Amikor azt írom, hogy fürdőruha nélkül szaunázzunk nem az mondom, hogy mezítelenkedjen mindenki. Magunk köré lehet teríteni törülközőt, vagy nagyobb, direkt erre a célra használt lepedőt, de már vannak női, és férfi szauna köténykék, melyek javítják a kevésbé nyitott vendégek konfortérzetét. Az imént említett textíliák jószerivel pamutból készülnek, és nem  olyan anyagból, amiből  a fürdőruhák. Szerintem ez az úszó, és fürdőruhák egyik rossz tulajdonsága, a másik pedig (úgyszintén a meglátásom szerint) az, hogy a nyirokcsatornákat elszorítják, a bennük áramló folyadék nem tud akadálymentesen áramlani, ezáltal a salaktalnítás nem teljes.

Sokszor tapasztalom azt is, hogy papucsban jönnek be a szaunába. Azt gondolom, hogy a papucsok készítése során felhasznált esetleges oldószerek, egy 90 fokos, vagy ennél is melegebb szaunában elkezdenek saját életet élni, s ezzel a fura, alig érezhető szaggal megtölteni a légteret. A bent ülők ezt szívják be. Szerintem ezt éppúgy nem kell tovább taglalnom, mint azt, hogy miért lepedőre, feküdjünk, és ne a csupasz fa padra.

 

 

Óva intek mindenkit attól, hogy a "KELL" érzés vezérelje a szaunázását! Nem számít hány percig bírjuk (azért max 15-20 nél ne tovább), ha 5 perc után azt

érezzük, hogy elég, akkor elég!!! Nem kell senkinek megfelelni!!!! Nem ciki, ha csak keveset vagyunk bent!! Ami nagyon fontos viszont, hogy miután kijöttünk, a testünket egy alapos zuhanyozással, vagy egy csobbanással a hűvös vizbe, hűtsük le, hogy a kitágult ereink nyerjék vissza az eredeti állapotukat.

Ami még fontos, pótoljuk a kiízzadt folyadékot, és ha lehet kizárólag ásványvízzel! Néhány szaunában programot szerveznek a látogatóknak, ahol különféle felöntésekkel kedveskednek egy show részeként. Ilyen felöntések lehetnek pl.: illóolajos, jeges, sós, és mézes felöntés. Aki nem jut el egy ilyen programra a jeges kivételével saját magának is meg tudja csinálni ezt. Abba a vízbe melyet a kövekre locsolunk, pár csepp szaunaoljat cseppentve elérhetjük a kívánt hatást. Normál tengeri sót is vihetünk magunkkal, mellyel átdörzsölhetjük  a bőrünket, majd a következő szaunázáskor bekenhetjük magunkat mézzel, kényeztetve ezzel a bőrünket.  Egy nap három szaunázás ajánlott maximum. Amikor négy felöntést végigcsinálunk a vezető megkér mindenkit, intenzív pihenés legyen a további program. Ilyenkor már autót vezetni is TILOS!

Az illóolajnál kérem, kérjék ki a szaunában jelenlévők véleményét.

Mit is írhatnék még? Élvezzék a meleget, beszélgessenek, vagy mélyedjenek el a gondolataikban, vagy próbáljanak figyelni a légzésükre...

Egészségükre!