Bert Hellinger

Bert Hellinger

 

"Ha összességében nézzük az élet valóságát azt látjuk, hogy átmeneti és múlandó. Mögötte azonban valami állandó hat. Bármi legyen is az, nem tudom, és nem is akarom megfogalmazni."

bert_hellinger6.jpg

 

1925, december 16-án született Leimenben, Németországban. Születésekor az Anton nevet kapta, később maga vette fel a Bert nevet.

(A Bert név eredete: Szent Suitbert 637-713, a frizek apostola, vándorpüspök volt, nevének jelentése: gyorsaság vagy erő révén ragyogó)

Filozófiát, teológiát tanult. Tanulmányi után 16 éven át egy katolikus misszionárius rend (Kongregation der Missionare von Mariannhill) tagjaként Dél-Afrikában dolgozott a Zuluknál. Itt figyelte meg, hogy a természeti népeknél milyen nagy jelentősége, és gyógyató ereje van az ősök tiszteletének.

Miután visszatért Németországba pszichoanalitikus lett, majd a csoportdinamika, primérterápia, tranzakcióanalízis, és különböző hipnoterápiás eljárásokban szerzett tapasztalat hatására kialakította a saját munkamódszerét, mely mára világszerte ismertté vált. A Családfelállítás egy szisztematikus-fenomenologikus rendszerterápia. A módszeret számos területen alkalmazzák.

Például:

  • Pszichoterápiában
  • Pszichoszomatikus orvoslásban
  • Életvezetési, és nevelési tanácsadásban
  • A tágabb értelemben vett lelki gondozásban
  • Szervezeti tanácsadásban szervezetfelállítás néven.

Bert Hellinger, a Rupert Sheldrake által megfogalmazott morfogenetikus mező erőterében uralkodó törvényeket figyelte meg, és azokat a A szeretet rendjei alapművében fogalmazta meg. Terápiájának a lényege, a mezőben lévő rendek helyreállítása. A mezőt ma is szívesen nevezi szellemi mezőnek.

Magyarországon először a Családterápiás Egyesület meghívására 2000-ben járt. 2005 május 5-én Kölnben indította útjára a magyarországi Hellinger Intézetet egy könyv átadásával, melybe ezt írta: " Egy erős építmény alapköve legyen". A megbízást az intézet elindítására Dr Angster Mária, Mattyasovszky László és Pálmai Dezső kapta.

2006-ban a Hellinger Intézet szervezésében a Jogi Egyetem dísztermében egy négynapos konferenciát tartott.

2010-ben feleségével Sophie Hellingerrel ismét Budapestre látogatott egy háromnapos konferenciára.