Családfelállítás a gyakorlatban

Milyen a családfelállítás a gyakorlatban?

 

Egymás számára idegen emberek gyűlnek össze egy teremben. Leülnek körben, és mindenki a csoportvezetőre figyel, aki röviden összefoglalja, hogy mi fog történni. Majd elkezdődik a családállítás. Amikor úgy érzed, hogy te következel, odaülsz a csoportvezető mellé, és elmondod milyen témával érkeztél

Pl.: Nagyon nehezen tudok párkapcsolatot kialakítani, pedig már nagyon szeretnék családot.

A vezető talán kérdéseket tesz fel a "problémád" pontosabb meghatározása érdekében.

Pl.: Nem mersz senkit közel engedni magadhoz?

...vagy a családodban korábban történt eseményekkel kapcsolatban:

Pl.: Volt-e a szüleidnek a házasságuk előtt komoly párkapcsolata?

Ezután a csoporttagokból képviselőket választanak ki a vezető által meghatározott családtagok képviseletére.

Pl.: Az édesanyád, az édesapád és saját magad helyett.

Ők felállnak, te pedig oda mész a hátuk mögé, a vállukra teszed a kezed és megnevezed őket egyesével.

Pl.: Te vagy az édesanyám.

Majd elvezeted mindegyiküket a körön belül egy általad kiválasztott helyre. Ezután visszaülsz a vezető mellé.

Ilyenkor rövid csönd következik. A beállított képviselők rövid idő múlva lassan megváltoztatják eredeti testhelyzetüket,

Pl.: valamelyik a föld felé néz ; egy másik lehet, hogy elfordul vagy el is lép.

A felvett testhelyzetek  megmutatják a képviselt személyek egymáshoz és esetleg egy jelen nem lévőhöz való viszonyát. Te ezt mind kívülről nézed. A vezető ekkor általában megkérdezi a képviselőket, hogy mit éreznek. Ilyenkor ilyeneket hallasz:

Pl.: félek ; szomorú vagyok ; fáj a fejem ; dühös vagyok arra a férfira ; nem tudok ránézni arra a szeméyre ; valaki még hiányzik nekem...

A vezető kérheti, hogy válassz más szeméyleknek is képviselőt (vagy fogalmaknak), akik megjelenése a bent álló képviselők elhelyezkedését befolyásolhatják, megindíthatnak egy mozgást.

Pl.: távolabb áll valaki, valakitől ; valaki leül, lefekszik ; valaki esetleg  elkezd fázni, vagy éppen melegséget érez...

A vezető megkérdezheti a képviselőket, hogy van-e valami amit ki szeretene mondani. Amennyiben szükséges a gondolatokat átfogalmazza és úgy mondattja ki a képviselővel.

Mindeközben te a székeden ülve azt látod, hogy:

Pl.: az édesanyád haragszik az édesapád egy korábbi szerelmére, akire édesapád néz, és a te képviselőd könnyes szemekkel megöleli édesapád volt szerelmét, akiről te sosem hallottál.

A képviselőkben lehet, hogy mély érzelmek törnek fel, és akár sírhatnak is. Ugyanez megtörténhet veled, sőt a többi csoporttaggal is, akik a megjelenített képen kívül ülnek. A vezető egy idő múlva megkérdezi, hogy "beállsz"-e a saját helyedre. Ekkor helyet cserélsz azzal, aki eddig téged helyettesített, és ő leül. A vezető pedig neked fog instrukciókat adni arra, hogy mit mondj:

Pl.: Te is hozzánk tartozol de nekem az anyu az igazi!

vagy mit csinálj:

Pl : hajolj meg az őseid sorsa előtt.

Ezek a mondatok és mozdulatok olyanok, mint egy szertertáson. Majd a végső kép kialakítása és a segítő mondatok elhangzása után a vezető leállítja az állítást. A képviselők és te visszaülsz a helyedre, a könnyek felszáradnak.

Kis szünet után valaki más ül a vezető melletti székbe, és lehet, hogy téged választ ki pl.. a dédnagymamája képviseletére. Te megérzed a dédnagymama érzéseit, akár sírsz is az ő helyén állva.

A következő állításnál a vezető  pl.: lehet, hogy lefektet a földre anélkül, hogy megmondaná kit képviselsz, és később kiderül, pl.: hogy az állítást kérő nagypapájának a katonatársát személyesítetted meg, aki elesett a háborúban.

A családfelállító nap végén mindenki hazamegy.

 

Mire jó a családfelállítás és hogyan hat?

 

Biztosan láttál már magadról mozgó képet, amiről meglepetéssel azt mondtad: "Tényleg ilyen vagyok?" Aztán ez a kép a továbbiak során többször előbukkant a gondolataidban és megváltoztatott benned valamit. Talán rájöttél, hogy milyen mozdulatokat teszel, vagy milyen szavakat használsz, és mindenre hogyan válaszol a környezeted. Képzeld el mindezt a családodban elfoglalt helyedre. A családfelállítás során meglátod a hozzád tartozók sorsának egy fontos részét, betegségeket, baleseteket, kudarcokat úgy, ahogy eddig még soha.

Megérted, hogy minden, ami a születésed előtt a felmenőiddel történt, befolyással volt az egész családod életének alakulására, és mindezt örökségül, az életeddel együtt kaptad.

Meglátod a zárkózottságod, félelmeid, kudarcaid testi tüneteid okát. Felismered tudattalanul tett fogalmaidat.

Ez a rálátás hatalmas erőt ad, a kezedbe veheted az életed alakítását!

 

„A családfelállítás során a dolgok egészen egyszerű módon kerülnek a felszínre. A láthatóvá váló szeretet segítségével megoldásokat találhatunk miközben a lélek jótékony hatást gyakorolhat és láthatóvá válik a valóság.
Ebben a módszerben nem kell hinni: az ember figyel és látja, hogy működik.”

Bert Hellinger