Hellinger módszer

A terápia kidolgozója, Bert Hellinger szerint nyilvánvalóvá tehetők a családon belüli konfliktusok, nézeteltérések, amelyek több generáció óta léteznek.

A Hellinger – terápia lényege, hogy az őseinktől átvett viselkedésmintákat fel kell oldani az úgynevezett családleképezés segítségével. Szerinte az egyén sorsa elválaszthatatlanul összefonódik a tágabb értelemben vett család sorsával. Ha bizonyos törvények sérülnek, az egyén testileg és lelkileg megbetegedhet.

 

Azok kedvéért (és én is ezek közé az emberek közé tartozom) akiknek megfoghatóbb dolgokra van szükségük ahhoz, hogy átlássanak egy rendszert, ajánlom a következő gondolatot, melyet néhány éve írtam a családfelállításról.

 

Képzeljen el egy óriási háromszögletű hálót.
Ön ennek a hálónak a csúcsán áll. Ön mögött állnak a szülei, mögöttük az ő szüleik, az Ön nagyszülei, a dédszülei ... Ez a Ön családi rendszere.
A hálót a szeretet áramlása köti össze és teszi erőssé. A háló pontjain álló felmenők optimális esetben lazán, fesztelenül, mosolyogva állnak az őket megillető helyen. Abban az esetben, amikor ezen a hálón sérülés keletkezik, esetleg kiszakad, és valamilyen oknál fogva, talán még ki is esik az adott helyről egy felmenő, megbomlik a rendszer laza, mosolygós egysége. Feszülések keletkeznek a hálón. Ez a feszült állapot akár generációkon átívelve hatást gyakorolhat a családi rendszer tagjaira.

Aki kikerült ezen a hálón, egy olyan felmenő is lehetett, aki valami olyat csinált, amiért a család kitagadta, nem vett róla tudomást. A rendszer azonban nem felejt!

A munka során ezeket a sérüléseket keressük a családi rendszerben, majd miután ráleltünk, a hálót "megfoltozzuk", és visszahozzuk a család tudatába az elfeledett pl. nagybácsit.