Mi is tulajdonképpen a tantra? 

 

A tantra tanulása egy nagy feladat, hiszen nagyon sokat kell tenni azért, hogy elinduljon a fejlődés. A naponta rendszeresen végzett gyakorlatok hatására a szunnadó képességek felébrednek, ám ezeket bölcsen kell kezelni, tisztelni és szeretni  kell mindenkiben az Isteni lényt, leygen az egy koldus, vagy ...bárki. A gyakorlások nem csak elmnéleti szinten erősítik a lényt, hanem gyakorlatban is!

Amikor megpróbáljuk megélni a pillanatok varázsát, az illatok, hangok, érzések, érintések sokszínűségét, megtapasztalhatjuk, hogy ezek legalább olyan különbözőek, mint amennyire sokszínű az élet. A tapasztalás által elinduló fejlődés hozzásegíthet ahhoz, hogy elkezdjen tágulni a tudatállapot, mely csakhamar az élet számos más területén is új felfedezésekkel fog megajándékozni. Az úton való folyamatos haladás segítséget ad önmagunk jobb megismerésére, a kiteljesedésünk növelésében, a belső békénk, egyensúlyunk megteremtésében. A tantrikus gyakorlatok segítséget adnak a test energiacsatornáinak folyamatos tudatos tisztításában. Az életenergia (kundalini) tudatos áramoltatásának tudása a tantra egyik alaptanítása.

Sajnos a köztudatban létrejött egy torz kép a tantráról. Javarászt (jobb esetben) a Káma szútra szerelmi pozitúráival, illetve a széles köztudatban, tantrikus masszázsról alkotott félreértelmezett képpel azonosítják. Ennek oka az információ hiánya. Dícséretes, hogy manapság egyre többet olvasni róla, de azt tapasztalom, hogy bizonyos százalékban felületes benyomások alapján íródott cikkekből, az igazi mélység nem éreződik ki. Nem válnak így érzékelhetővé és megélhetővé azok a változások, melyek ha kellő táptalajt, befogadást találnak,  útjukra indulnak energetikailag, A test a lélek, és a szellem szintjén. A meditációk, az energetikai gyakorlatok, a tudatosság tanulása révén a mindennapok is változni kezdenek, Másként élünk meg problémákat, gondokat, könnyebben vesszük az akadályokat, és veszünk észre elénk kerülő lehetőségeket ..és miáltal látókörünkbe kerül a tisztelet, a szeretet, az elfogadás mély és tudatos érzése, lehetséges, hogy bizonyos értelemben változni kezd a szexualitásunk is. Változni kezd ahogy partnerünkre nézünk, ahogy beúszunk a tekintetébe, felértékelődik az érintés, az ölelés értéke. Öröm lesz adni, és megtanulunk kapni.

A kommunikációnak meghatározó jelentősége van egy kapcsolatban. A párunk iránt érzett mély tisztelet, s elfogadás az alapja annak, hogy a minden vágyunkat, gondolatunkat el tudjuk mondani, s a párunk gondolatait is ugyanilyen mély tisztelettel, és elfogadással be tudjuk fogadni.  

A tantra szanszkrit szó. Nehéz egyértelműen fordítani.  Két értelmezést olvastam eddig, mely ha első látásra, olvasásra különbözőnek is tűnik, ez csak addig tűnik így, ameddig nem mélyed bele a kedves olvasó a tantra tanításaiba.

Az első értelmezés szerint, a "Tantra" a szanszkrit "tannoit" ( kiterjeszteni) és a "trayati" ( felszabadítás ) szavak összetételéből származik. A másik meghatározás nem fogalmaz ennyire konkrétan. Eszerint a definíció szerint, éppúgy, mint a szövetet megalkotó fonal szála minden összefüggésben, összeköttetésben van mindennel. Ennek szellmében a tantra nem utasít el, s zár ki semmit.  Bíztat arra, hogy éljünk azokkal a lehetőségekkel, melyet az élet felkínál nekünk, engedjük felszínre a személyiségünk álarca alól az egyéniségünket.

A tantra ezek alapján egy holisztikus világképet használ, az az törekszik a test, a lélek és a szellem egységének megteremtésére. És mi adhat ehhez segítséget? Az ősi életenergiánk felébresztése, és használata. Segítségével eljuthatunk a tudatosság magasabb szintjeire.