A tantra eredete, története

A régészti leletek arra engednek következtetni, hogy a tantra gyökerei az Indus völgyébe a Harappá néphez nyúlnak vissza a  nagy műveltségű dravida kultúrába (krisztus előtt mintegy 3000). Nő és anyaközpontú társadalmat alakítottak ki. A nőket Istennőként tisztelték. 

A tantrikus tanítások Indiában többé-kevésbé titokban terjedtek, egyik generációról a másikkra. Leírások szerint az első írásos emlékek Krisztus születésének idejének környékéről származnak. Ezek a szanszkrit nyelven íródtak. (Kép: Kajuharo India - Tantra templom)

A tantra aranykora a XI - XII. század környékére tehető, India szerte nyíltan gyakorolták.

A XIII. században a muzulmán hódítás idején a mestereit kivégezték, szent írásait elégették, és mint mozgalom betiltották. Távoli, elsősorban eldugott tibeti kolostorokban élt tovább a tanítása.

Összefoglaló írás először a XVIII. - XIX. szd. környékén született. Ezek az írások a foglalkoznak a test, és a lélek összhangjának megteremtésével.


 

A tantrában különböző női és férfi típusokat különböztet meg. 

Ön melyik típus? 

 

Shakti a Nő

A női erő, az Isteni női energia. Három női típus különboztetünk meg:

Shaktika

Mestere az energiák áramoltatásának.

Dákini

A szerelem, és a szeremtes óráinak művésze. Megalkotja a szerelmi fészek minden apró részletét, csábító ételeket készít, jártas a fürdőrituálékban...

Yogika

A Shaktika és a Dákini művészete mellett, nagy mestere a szerelmi pozitúráknak.

 

Siva a Férfi

A hindu hármas Istensége (Trimurti). Ezt a hármast, mint férfi minőség jelenik meg a tantrában.

Brahma

A teremtő férfi.

Vishnu

A megörző férfi minőség.

Siva

A Pusztító férfi minőség.