Tantra

Tantra, mint önismereti út?

A kedves olvasó most biztos hitetlenkedve legyint egyet, hiszen a széles köztudatban a tantrát egészen más oldaláról ismerte meg. Előljáróban le szeretném szögezni, én csak  2008 óta ismerkedem a tantrával behatóbban. Amit itt megfogalmazok, az tapasztalat, és csekélyke tudás, de szeretném mint lehetőséget átadni, áramoltatni, hiszen ez a tudás mindekié, csak hozzám hamarább kopogtatott be mint máshoz.

 

Mitől lehet a tantra egy önfejlesztő módszer?

Egy tantra csoportban (hasonlóan más jellegű csoportokhoz) kialakul egy energetika, melyet nevezzünk most egy mezőnek, a tantra irányt érdeklődők mezejének. Ebben a közösen megteremtett mezőben folyik a munka párban, vagy egyénileg.

A tantra elfogad, szabadságot ad, kiteljesít, s tisztel... A tantra egy életforma, hiszen a tanulása folyamatos gyakorlással jár ...nap-mint nap kitatóan kell végezni a Mester által előírt gyakorlatokat, mert csak így, ilyen módon lesz eredmény... és ha most a Kedves Olvasó elmosolyogja magát, és azt gondolja, hogy szép kis gyakorlások ezek, de nap, mint nap szerelmeskedni? Picit ki kell ábrándítanom Önt, ha erre gondolt. A tantra ennél sokkal több, hiszen a tudás, mely e mögött a szó mögött rejtőzik, hogy TANTRA, több ezer éves! Az általam ismert önfejlesztő módszerek közül, azt gondolom, hogy a tantra kínálja az egyik "legnehezebb" utat. 

A Tantrának több ága van...

A fehér tantra egyéni, s egyben komoly belső munka. Kitrató, rendszeres gyakorlások, mester segédletével, s irányításával. Nincs pár, társ... A következő szintet rózsaszín tantrának hívják, mely átmenet a fehér és a vörös tantra között. A Vörös tantrában már sok páros munka, gyakorlat van. Az előző két "szinten" begyakorolt a tudás rutinná válásával megjelenik a pár, akivel közösen folytatódik a munka, s elképzelhetetlen mélységek, és magasságok jelennek meg a közös munkában, s itt nem egy szerlemeskedésre gondolok, hanem még mindig gyakorlatokra, melyek energetikai, légző, stb. gyakorlatok.

Muszáj megemlítenem a teljesség végett, hogy a vörös tantra után a fekete tantra következik, melyről engedtessék meg nekem, hogy itt és most ne ejtsek szót.

Azt szokták mondani, hogy a tantrát tanuló párok, a közös fejlődésük során olyan fantasztikus kapcsolódásokat élnek meg, hogy egymás féltett kincseié válnak! Igen, ezt még nem említettem, hogy a tantrában a fejlődés egyik kulcsa a párkapcsolatban, a szerelemeben (szívből érkező), s a hűségben gyökerezik! Enélkül nincs töretlen fejlődés! Ez csak egy cikk, persze ehhez még számtalan dolog kötődík, például az életmód, az önismeret, de a yoga is  ide sorolható, mint olyan mozgásforma, mely tréningben tartja a testet, s egyben a rugalmasságunkat is fejleszti az életfeladatok megoldásai közben...

 

Aki már évek óta a tantra közelében van ...és megérinti a tradíció, a tudás varásza, nos annak az embernek átalakulnak a napjai. Átalakulnak, hiszen a Tantra , egy életritmussá válik.  A gyakorlatok hozadékaként ...nos kis túlzással megváltoznak a napok, melyeket más minőségben élünk meg... A színek palettája lassan bővülni kezd, a zöld fű árnyalatai kezdenek kontúrossá válni, de az illatok érzékelése  is hasonlóképp finomodni kezd, és többek között, hihetetlen módon élesedik a ráérzés, az intuíció is! ...és akkor a külvilág visszajelzéseiről még nem is beszéltem!

...no de ha már tantráról beszélünk, biztos vagyok benne, hogy mindenkiben ott kering a kérdés, hogy mi van az érzékiséggel?

A kérdés szerintem nagyon összetett! Összetett, ugyanis az igaz, hogy a tantra nem kezeli tabukánt a szexualitás, de ahhoz, hogy az érintéseinkben , s először az érintéseinkben megjelenjen egyfajta változás, ahhoz (szerintem) bizony kitartóan kell egy Mester útmutásai szerint gyakorolni! 

A kitartó gyakorlások egyik eredménye lesz, hogy az érintésekben megjenik egyfajta finomság, lágyság, egy olyan minőség, melytől a partnerünk elvarázsolódik! De ezért bizony dolgozni kell, alázattal, kitatással, nap, mint nap!

Az urak számára van egy "rossz" hírem. A tantrában a NŐ irányít, ő indítja el az energia áramoltatását, a NŐ...

Ez a folyamat persze nem az egyik percről a másikra megy végbe. Mindenki más ütemben tud haladni. Fontos! Ha elsőre, nem sikerül valami, ne keseredjünk el, amikor eljön az ideje, sikerülni fog az is, ami esetleg korábban elképzelhetetlen távolságban volt tőlünk! Fontosnak érzem a sok kis cél kitűzését a nagy cél irányába, szerintem így egyszerűbben sikeresebben élhetjük az életünket, a mindennapokat.