Kávé, kávékultúra

 

A kávécserje egy örökzöld növény, melynek a  termése a kávébab. A termést piros állapotában szedik le. A szedéshez két módszer alkalmazható, melyről későbbiekben fogok írni.

A kávékészítéshez mindössze két kávéfajta termését használjuk fel. Az egyik, az értékesebb Arabica, a másik az olcsóbb Robusta.

Az Arabica igényesebb faj. 900-1000m feletti termékeny talajú, sok csapadékkal megáldott vidékeken terem. Szedése majdnem kizárólag kézzel történik, mely után kiterítik szárítani. A belőle készült kávénak alacsonyab a savtartalma. A Robusta ezzel szemben igénytelenebb faj. 900m alatt is terem, ellenállóbb nagyobb termést hoz,és géppel is lehet szüretelni., ezért jóval olcsóbb az termesztése.

A két kávé azonban rendkívül jól keverhető egymással. Minél olcsóbb egy kávé a kereskedésekben, annál nagyobb arányban tartalmaz Robusta szemeket.

Feldolgozás során száratják, majd tisztítják a termést. A feldolgozás következő fázisa a pörkölés, mely gyakorlatilag egy néhány perces folyamat. A pörkölés időtartamától függően megkülönböztetünk pörkölési eljárásokat.

Világos pörkölés:

A pörkölés eme típusát előszeretettel alkalmazzák az Amerikai Egyesült Államokban.

Középbarna, bécsi pörkölés.

 

Elsősorban egy jó Melangehoz, vagy tejeskávéhoz, vagy a fejlettebb marketinggel megáldott, üvegpohárban díszelgő Latte Machiato-hoz ajánlom.

Melange tartalmasságánál fogva egy reggeli ital. Több melange recept létezik, én egyet ajánlok, mely a tejszín - tej 30 / 70%-os felforrósított elegye. Ezt a tartalmas keveréket kb 50 ml. kávéhoz öntöm. Ízlés szerint lehet mézzel is édesíteni, mely tovább fokozza az élvezeti értékét.

Latte Machiato. A meleg felhabosított tejet üvegpohárba öntöm, majd lefőzök egy adag eszpresszo kávét (mely kb 30 ml). Amire a kávé elkészül a pohárban jól láthatóan a tej, és a habja elkülönült egymástól. A kávét lassú csurgatással bevarázsolom ezen rétegek közé. Amennyiben van rá igény a folyamat első fázisában a pohár aljába öntök egy kevés pl. kávélikőrt, majd egy kanál segítségével úgy öntöm bele a pohárba a felhabosított tejet, hogy ne keveredjen össze a likőrrel.

Presszókávé alapú kávékhoz ajánlom:

 

Francia pörkölési szin a kávébabnak egy erős sötétbarna színt ad. A belőle készült kávé kicsit savas érzetet ad a kávénak.

 

Olasz pörkölés egy egészen mély olajosan csillogó barna színt ad a kávészemeknek. Ezen eljárás során marad a kávészemek felületén a legkevesebb koffein. Én az olasz pörkölés híve vagyok

 

"Spanyol" pörkölés... amikor túlégetik a kávét pörkölés közben. Élvezhetetlen kávé készül belőle.

 

A lényeg, amire jó figyelni, és sajnos nem mindenhol így készítik a kávékat!

 

Presszókávé : egy adag örleményből kb 30 ml kávé. Az ennél rövidebb kávét Ristretto -nak hívják, mely tényleg csak a kávé esszenciája!

 

Hosszú kávé, vagy Amerikai kávé : Tudom, hogy vannak speciálisan hosszú kávé készítéséhez alakalmas kávék, de klasszikusan úgy készítem ezt a kávét, hogy a kb 30ml kávét (mely az eszpresszó mennyisége) engedem fel forró vízzel. Azért így, hogy az örleményből csak a legnemesebb részt fogyaszthassuk, és a zaccon átfolyó "elegy" ne kerüljön bele az italunkba.

 

Capuccino: Szintén presszókávé alap, melyet habosított tejjel öntök fel. A Latte Art a capuccinó készítés egy művészete, érdemes utánanézni a világhálón. Én ebben, még csak kis amatőr vagyok.

 

Jeges kávé : Fontos, hogy frissen főzött kávét hűtsenek le! A kávé 25 perc után elkezd veszíteni az élvezeti értékéből, és élettanilag előnytelen folyamatok indulnak meg benne. A Jeges kávé egy kíváló nyári ital. Vanília fagyival, tejszínhabbal, esetleg Baley's-el remek kiegészítője lehet étkezésnek, vagy beszélgetésnek.

 

Koffeinmentes kávék: A kávészemekről a pörkölés után vegyi eljárással mossák le a koffeint. Örleményként árúsítják kisebb (adagonkénti), és nagyobb kiszerelésben.

 

Szeretném leszögezni, hogy ezek alapkávék. Azt gondolom, hogy a képzelet határtalan. Én már csináltam rózsaszín habot is Latte Machiato-ra ...de ez számomra a legextrémebb példa. Egy kis csokiszósz, méz, fahéj, likőrök, konyakok...

...és egy kis újdonság tőlem: Latte Macaron:

 

Kellemes kávézást!

 

Az oldal fotói saját készítésű képek, az általam készített kávékról.