Ez+Az ...a gyümölcsökről (a teljesség igénye nélkül)

 

A napokban kicsit elbámészkodtam a vásárcsarnokban. Hosszasan pihentettem a tekintetemet a fényesre suvickolt almákon, a gondosan csomagolt körtéken, epreken, a halomban álló grapefruiton, melyet ananászkeretbe foglalt a találékony kofa. Természetesen nem célom, hogy felsoroljam a kínálatot, inkább el szeretnék indulni egy másik úton, mely egy kicsit a múlt, a jelen, és egy csipet tudomány egyvelege.
A bámészkodásban megfogant gondolatok hatására, rögtönzött kis kutatásba kezdtem, melynek ez eredményét tömören szeretném megosztani Önökkel, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Alma

Nagyon régen termesztett gyümölcsünk. Több mint 1000 éves leletek bizonyítják a termesztését. Leletek kerültek elő a Jordán folyó völgyéből, Jerikóból, és Anatóliából. Nagy valószínűséggel a Rómaiak jóvoltából került be Európába a III. században. Az első ültetvények Franciaország, Spanyolország és Anglia területén létesültek, de széles körben csak a XII. században terjedt el. Nemesítésének kezdete Franciaországban kezdődött a XVII. században.
Gyakorlatilag mára a legnépszerűbb gyümölcsök egyike. Termesztése a mérsékelt égövi termőterületeken lehetséges.
Értékes vitaminhordozó. A, B, és C vitaminokat, gyümölcssavakat, rezet, vasat, mangánt, valamint nátriumot, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
A magas pektin és rosttartalma. A pektin a belekben megköti a rákkeltő anyagokat és segíti azoknak a kiürülését.
Felhasználása igen széleskörű. Ivólevek készítenek belőle, szárítják, aszalják. Bébiételt, szószokat, befőtteket készítenek belőle, sőt a piros címkés Colának a sűrítménye az egyik alkotóeleme (bármilyen meglepő!)

Körte

Az első írásos emlék i.e.1000-ből, Görögországból származik. Európában a XVIII.-XIX. században élte a virágkorát. A termesztés és nemesítés német, francia, angol, belga és holland szakemberek nevéhez fűződik. A hazai fajtakutatás kezdete a XVII. századra tehető. A körte az almánál jobban kedveli a meleget, és az enyhe kiegyensúlyozott éghajlatot.
Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kálium, magnézium, kalcium és foszfor mellett 70-80% fruktózt tartalmaz. A gyümölcscukor táplálkozástudományi jelentősége, mint köztudott rendkívül nagy.
A körte rendszeres fogyasztása tisztítja és méregteleníti az emésztőrendszert, valamint szabályozza a vérkeringést, továbbá sóoldó és savtalanító tulajdonságának köszönhetően a vesebetegek is bátran fogyaszthatják. 
Hámozni nem célszerű, ugyanis majdhogynem minden hatóanyaga a héjában található!

Málna

Hazánkban őshonos növény. Elsősorban a mérsékelt égöv alatt termesztik, ám a nemesítésnek köszönhetően sikerült északra, és a magasabb hegyekben is eredményesen meghonosítani.
Gyümölcse nem igazán tárolható hosszú napokig. A legcélszerűbb a sérülékeny termést mihamarább belakmározni, vagy befőzni lekvárnak. Ízét a cukrok és a savak harmonikus aránya teszi egyedivé. Ezzel együtt alacsony savtartalmú gyümölcsnek számít.
Magas a kálium és foszfortartalma, valamint gazdag C, B1 és B2 vitaminokban. Kétszer annyi vasat tartalmaz, mint a legtöbb almafajta. 

Eper

Őshazája a Kelet-Ázsia. A jégkorszak végén vad fajtái megjelentek Európa, Ázsia és Amerika mérsékelt égövi területein. Termeszteni a XV. században kezdték Európában, gyógyászati céllal (étvágygerjesztőnek).
A sivár tél után ez az első igazán illatos gyümölcsünk. Rendkívül magas a víztartalma (90%), valamint gazdag C vitaminban. Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és foszfort.

Sárgadinnye

Őshazája India, és Közép-Ázsia. Hazánkba az ősmagyarok hozták be. Melegigényes növény. Megterem minden olyan helyen, ahol melegek a nyarak.
Magas a gyümölcscukor tartalma, jelentős E,C, és béta-karotin forrás. Magas víztartalma miatt vesetisztító, valamint kedvező a gyomor és béltisztító hatása.
Érdekes még, hogy eleink sóval, borssal és más fűszerekkel ízesítve fogyasztották. Meglehet, hogy ez lehet az alapja annak az előételnek, melynél sonkát fogyasztanak a gyümölcs mellé. 

Görögdinnye

Ősi kultúrnövényünk. Afrikából származik. Igen magas (90-95%-os) víztartalmának köszönhetően kiváló vesetisztító. Az édes ízű gyümölcshús magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázok egyik kedvelt gyümölcse.
Japánban kísérleteztek a kocka alakú dinnye termesztésével, de a magas költségek miatt nem terjedt el a találmányuk. A forma alapgondolatát egyébiránt a helytakarékosabb szállítás ihlette. 

Szőlő

A legrégebbi kultúrnövényeink egyike. Kis-Ázsiában több mint 5000 éve bort készítettek a szőlő terméséből. Az időszámítás után 300-ban telepítették Németországban az első szőlőbirtokokat. A XIX század közepén nagy visszaesés következett be az európai bortermelésben, ugyanis az amerikai szőlőfajtákkal együtt a filoxéra nevű betegséget is behozták.
Magyarországon húsz bortermelő vidéket tartanak számon. Számos Hungarikummal büszkélkedhetünk a fajták között (Furmint, Leányka, Kéknyelű, Bianca, Bakator Stb.) .

Ananász

Közép és Dél-Amerikából származik, már az Inkák is termesztették. Manapságár a trópusi és szubtrópusi területeken mindenhol termesztik. Talajtakaró növény.
Nagyon egészséges. Magas vitamintartalmán kívül jelentős mennyiségben tartalmaz bromelint, mely egy fehérjebontó enzim. Meg kell jegyezni, hogy ez az enzim csak a friss gyümölcsben található meg, ugyanis a konzerválás során lebomlik.

Narancs, mandarin

Távol-Keleten őshonos növényeket ma már minden trópusi és szubtrópusi országban termesztik. A citrusok nemzetségébe tartoznak. Örökzöld növény. Melegszerető, a fagyot nem bírja. Télen napfényre és minimum 10 fokra van szüksége. Dézsában is tartható. A fiatal növények földjéhez adagoljunk homokot. Télen kedveli a nedvességet, nyáron viszont jól viseli a szárazságot.
Magas a C-vitamin tartalma (0.3gr / kg)

Grapefruit

Citrusok nemzetségének a tagja. A Karib térségből származik, de ma már termesztik világszerte a trópusi és szubtrópusi országokban.
Kissé kesernyés utóíze miatt nem annyira népszerű gyümölcs, mint amennyire egészséges. Magas a rosttartalma segíti az állati eredetű zsírok lebontását, máj és vértisztító, valamint vérnyomáscsökkentő hatás tulajdonítanak neki. 
Facsarás előtt mindenképpen szobahőmérsékleten kell tárolni egy keveset, mert a hideg gyümölcs sokkal kevesebb levet fog adni.

A gyümölcsök kiválasztásában a saját ranglistám adott alapot. Ezúton kérek elnézést azoktól, akik más gyümölcsről is olvastak volna, vagy esetleg túl rövidkének ítélik meg a felsorolást.
Tudtam volna még írni mindenféle fajtaneveket, növénycsoportokat, és még több körítést de úgy gondoltam egy rövid áttekintésben erre semmi szükség.
Remélem mindenki talál legalább egy mondatot az írásomban amire felkapja a fejét.